Gezamenlijke stand Einstein Telescope toont sterktes en kansen op Hannover Messe
28 maart 2025
Een nieuwe exposant op de handels- en technologiebeurs Hannover Messe: het baanbrekende wetenschappelijke observatorium Einstein Telescope. Voor het eerst in een gezamenlijke stand laten vertegenwoordigers uit België, Duitsland en Nederland hun bezoekers zien hoe bedrijven nu al kunnen profiteren als ze zich aansluiten bij het ecosysteem om deze unieke faciliteit te helpen realiseren.
Regeringen in België, Duitsland en Nederland bereiden een gezamenlijk bod voor om de Einstein Telescope te huisvesten. De drie landen onderstrepen hun sterke grensoverschrijdende samenwerking nu met hun eerste gezamenlijke Einstein Telescope stand op de Duitse Hannover Messe. We spraken voor de beurs met vertegenwoordigers uit de drie landen over hoe belangrijk het is om de Einstein Telescope te presenteren in Hannover, nu de wetenschappelijke en industriële grootmacht Duitsland zijn standpunt voorbereidt over deelname aan de Einstein Telescope.
Waarom staat de Einstein Telescope op de Hannover Messe?
Matthias Grosch, business developer ET in Noordrijn-Westfalen (NMWP): “De Hannover Messe is een van de grootste innovatiebeurzen ter wereld. Er komen 100.000 tot 200.000 mensen om de nieuwste ontwikkelingen te zien en vertegenwoordigers van de industrie, politiek en wetenschap uit de hele wereld te ontmoeten. We willen hen overtuigen van de waarde en de mogelijkheden van dit Big Science project van wereldklasse.”
Ellen Tomesen, hoofd team wetenschap en onderwijs van de Nederlandse ambassade in Berlijn: “Dit is een belangrijke fase in het besluitvormingsproces voor de Einstein Telescope. De kracht van onze kandidatuur ligt in de unieke geologie van ons grensgebied, in ons sterke netwerk van topwetenschap en industrie, en in hoe goed we over grenzen heen samenwerken. Met de Hannover Messe kunnen we deze sterke punten laten zien, aan precies het juiste publiek van industrie en politici.”
Wat maakt de Einstein Telescope interessant voor high-tech bedrijven?
Michel Stassart, ET projectmanager voor Wallonië (GRE Luik): “De komende tien jaar is de Einstein Telescope nog geen wetenschappelijk project, maar vooral een industrieel project. Het zijn hightechbedrijven die de technologie voor de Einstein Telescope gaan ontwerpen en bouwen, en daarbij ondertussen hun eigen capaciteiten verder ontwikkelen. De technologische eisen zijn ongekend: de Einstein Telescoop moet tien keer gevoeliger worden dan de huidige detectoren en zal 1.000 keer meer gebeurtenissen kunnen waarnemen dan zijn voorgangers.”
Jorg van der Meij, programmamanager voor het Nederlandse ET-valorisatieprogramma (LIOF): “Deelnemen aan de Einstein Telescope is zowel een uitdaging als een echte kans voor bedrijven. Ze zijn niet alleen geïnteresseerd om hun innovatieve producten terug te zien in het observatorium. Dankzij het project kunnen ze bovendien verbeteren in vaardigheden en capaciteiten en krijgen ze toegang tot netwerken rond andere interessante Big Science projecten. Het is ook een teken van kwaliteit om aan dit meest gevoelige instrument ter wereld te hebben gewerkt. Dat maakt deelname voor bedrijven enorm aantrekkelijk voor huidig en toekomstig hooggekwalificeerd personeel.”
Waarom is het belangrijk om de industrie te betrekken bij de Einstein Telescope?
Maxime Corvilain, ET valorisatiemanager voor Vlaanderen (POM Limburg): “Onze boodschap aan ondernemers is om proactief te zijn en nu al mee te werken aan de Einstein Telescope, omdat het jaren duurt om de benodigde technologie te ontwikkelen tot het juiste niveau. Er zijn veel mogelijkheden om te leren en om mee vorm te geven, als dit project zijn extreem hoge eisen nastreeft. Een sterke industriële deelname is bovendien belangrijk voor de kracht van ons drielandenbod en voor ons vermogen om na de locatiekeuze in 2026-2027 snel te beginnen met de bouwfase.”
Michel Stassart: “De bouw- en ontwikkeling van de Einstein Telescope duurt tien jaar of meer: misschien ongebruikelijk of zelfs spannend voor de industrie. Bedrijven nemen een risico wanneer ze besluiten te investeren in de ontwikkeling van deze nieuwe technologieën. Maar het is ook een opwindende kans, omdat deze nieuwe technologieën concurrentievoordeel kunnen bieden binnen traditionele markten en nieuwe kansen genereren in nieuwe markten.”
Wat krijgen bezoekers te zien op de stand van Einstein Telescope?
Ellen Tomesen: “We kijken ernaar uit om met onze bezoekers te praten over de mogelijkheden die de Einstein Telescope biedt. Er is veel te zien en te doen; mock-ups van de vacuümtestkamer ET-CRYSTAL en de Einstein Telescoop zelf, een VR-ervaring van de ondergrondse faciliteit, films over zwaartekrachtgolven en gesteentemonsters van de boorcampagne in de grensstreek.
“Daarnaast hebben we een goed gevuld programma met hooggeplaatste, politieke vertegenwoordigers uit België, Nederland en Noordrijn-Westfalen, net als testimonials van deelnemende bedrijven en kennisinstellingen. Ons programma moet veel zichtbaarheid en interactie genereren, niet alleen om innovatieve bedrijven te enthousiasmeren, maar ook politici die het Duitse standpunt over deelname aan het Einstein Telescope project beïnvloeden.”
Over de Einstein Telescoop
De Einstein Telescoop wordt Europa's meest geavanceerde observatorium voor zwaartekrachtgolven en bestudeert botsende zwarte gaten en de vroegste stadia van ons universum. Regeringen in België, Duitsland en Nederland bereiden een gezamenlijk bod voor om deze faciliteit van wereldklasse te huisvesten. Het grensgebied, de Euregio Maas-Rijn, is ideaal vanwege de rustige ligging, de stabiele ondergrond en het sterke ecosysteem van kennisinstellingen en hightechbedrijven.
Bezoekers van de Hannover Messe kunnen het Einstein Telescope project in de Euregio Maas-Rijn verkennen op stand C15 in Hall 2, van 31 maart tot 4 april 2025.
Of neem contact op met een van onze regio business development managers via www.einsteintelescope-emr.eu/.

Bron: Nikhef